Марти Цеко

"Избягал от дунавския Видин, после обиколил някои части на света или света отчасти, днес той се разхожда из софийските улици. Пише страхотни стихове, разкази, статии и снима завидно."

Марто или Marty Tseko, както е по-познат в социалните мрежи, е един крайно самодостатъчен си човек. Избягал от дунавския Видин, после обиколил някои части на света или света отчасти, днес той се разхожда из софийските улици. Пише страхотни стихове, разкази, статии и снима завидно. Обича да кара колело и мечтае за провинцията. Дава вид на един, тотално не от този свят, човек. И май си е такъв. Ако не сте чели неговата литература до сега, то обезателно е добре да го направите.

Отрича любовта, но не любовта изобщо, а само онази отправена към някой друг. Вероятно към някоя жена. И много, много не вярва в нея. И в любовта, и в жената. Доста скромен, но с голям житейски опит, объркан и в същото време осъзнат. И толкова вглъбен в изкуството и поезията. Ама не го търсете сега в Инстаграм да го сваляте. Тоест потърсете го, за да се запознаете с творчеството му, но не си създавайте илюзии, че Марти ще ви обърне внимание, защото в момента той твори на пишещата си машина.

Разказва ни за неговите усещания за света и любовта, като ясно ни заявява, че самотата и самодостатъчността са съвсем различни понятия. Създайте си вие собствени впечатления за този готин тип. Марти си е супер свестен.

А ние обичаме „Бразди“.

 

Бразди

всички сочат
учат ме
как любовта да изключа
все едно е копче
на нощна лампа,

“Давай.” “Продължавай.”
“С толкова много не си бил.”

така, така
давам, давам

обаче днес като с плуг
спомените отворили са
рана в мен
може би една от онези ситуации,
в които когато мислиш си за някой друг
то не е споделено

но вярвай или не
все още помня най-доброто от нас
моят показалец гали твоят показалец
твоето пъзелче наредено в моето
аз те гледам как всеки път
трепваш и заспиваш
без да подозирам
че някой ден ще се
опитвам да пиша
за това как се изнизахме
от нашата любов

това съм аз,
малко чувствително лайно
тръгнало човек да бъде
докато не излезе
нещо по-добро.

 

@marty.tseko

Featured image credit @Златимир Араклиев

Thea (@thea.bo)

1
Какви са твоите суперсили?

Автентичност.

2
Често ли се дъниш в любовта?

Нямам много опит с любовта. До преди няколко месеца си мислех, че ми се случва нещо необикновено. Само на мен, и завинаги. Любов? Но не.

Не съм сигурен, че истински съм обичал някога друг човек извън семейството ми. Обичам да се правя на скромен, но в крайна сметка достигам до осъзнаването, че досега съм успявал да обичам само себе си. Убеждавайки се, че не е така. Очакваш това и всичко онова от човека, когото си мислиш, че обичаш, но не можеш…да дадеш.

Светът днес, и от край време, не е направен така че любовта да успее. Схемата е построена за индивидуалистите, да оцеляваш сам. Светът е за един, за дебелокожите. Сега всички и всичко трябва да се случва на момента. Веднага. Иначе мърдаме пръста върху екрана и търсим друга любов. А за да има любов, ми се струва, трябва да има търпение и отглеждане и онази дума, която всички стари двойки повтарят – компромиси. Но е по лесно да прочетеш Екхарт Толе, да се успокоиш за един ден и после да почнеш да правиш същите тъпизми, които винаги си правил.

3
Влюбен ли си?

Влюбен съм в село Макреш и в провинциалния живот.

Но стига с тази любов. Любовта стана като ходенето на планина; поредното шумно нещо. Все едно: „Хей, влюбен ли си?“, „Кой аз ли? Да, разбира се. Кой не е влюбен, ти луд ли си“. Дума превърнала се в някакво плоско и бездушно нещо, което сме създали, за да върви с пазарната икономика. Думозвучие, което не се свързва с грижа, уважение, отдаване…а с плът и секс и блякиди бляк. Използваме любовта като дума, която да ни пази от това да останем сами със себе си. Знам, че звучи налудничаво, но любовта към някого или нещо, ако се превърне в самоцел, те прави зависим. А защо да е така? Хората трябва да могат да бъдат сами. Пред очите ми се сринаха толкова семейства, защото никой не може да бъде сам (най-вече жените). И при най-малкото премеждие – хоп! – скачаш при другата любов. Нали?

4
Какво може да те разплаче?

Много неща. Сцена от филм, дума, жест. Но най-вече трудни за вярване истории. Историите на „предполагащите се, че няма да успеят“. Историите на 95%-те процента. Историите на уличните кучета. Историите за живеещите в калта, но гледащите към звездите.

5
За или Против третия шанс?

Забелязал съм, че в живота е по-лесно, ако си категоричен. Но хората сме рядък вид, който може да се спъне от един и същ камък 100 пъти.

6
С кое все още ти е трудно да се примириш?

С това, че все още ме е страх да изляза от системата.

И най-тъпото е, че във всеки човек гори нещо, нещо различно от човека до него. Но ние го убиваме от страх и сме се изкривили като буквата „Г“ пред компютри. Страхът е по-силен от любовта. Запомнете го от мен. Ха-ха.

7
Самоиронията е...?

За умни хора.

8
Извинението, което винаги върши работа?

„Още 5 минути“.

9
Обичаш ли люто?

Малко.

10
Топ 3 любими музиканти?

Музикантите никога не може да са топ 3 или топ 5 или топ 100. При мен е на вълни, но горе са: Johny Cash, 2pac, Justin Timberlake, Gil Scott-Heron, Guns’n’Roses, A Tribe Called Quest, и т.н.

11
Парите са…?

… понужни, ако искаш да имаш жена и по-малко нужни, ако искаш да си щастлив.

12
Трудно се справяш с...?

… двойното Ж – Животът и Жените.

13
Изброй три неща, без които не можеш.

Храна, въздух и вода.

14
Кой е въпросът, който никога не ти задават? (Отговори на него)

Кой е Мартин Цеков? Обикновен човек, който пише, пуши и работи.

15
Ако изпълнявахме желания какво ще си пожелаеш?

Да съм 1.98 см.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *