01.12.2018

Уди Алън на 83

Не са много режисьорите с толкова характерен почерк, колкото този на Уди Алън. Неговото кино се познава от първата минута – музиката, светлината, гласът на разказвача зад кадър.

01.12.2018

Днес Уди Алън навършва 83 години и кратък текст, посветен на него е най-малкото, което може да направим, за да отпразнуваме един от най-големите сценаристи, режисьори, драматурзи и актьори на нашето съвремие. Да, той е всичко това, а филмите, които е оставил зад себе си създават нова школа в киното и се превръщат в емблематични за седмото изкуство.

Не са много режисьорите с толкова характерен почерк, колкото този на Уди Алън. На prima vista се сещам за Уес Андерсън, Гай Ричи и Тим Бъртън. Неговото кино се познава от първата минута – музиката, светлината, гласът на разказвача зад кадър. Едва ли има човек, гледал поне два филма на гениалния американец, който след това да не е в състояние да разпознае всяко негово творение от първия диалог. Представете си, че сядате да гледате филм по телевизията, но не знаете нищо за него. Той започва и ако се случи да е на Уди Алън, няма как да не се запитате „Това не беше ли на онзи… дето направи „Вики, Кристина, Барселона?“

Самата аз наскоро попаднах на „Мач пойнт“, който не бях гледала дотогова (срам ме е да го призная, но в името на истината ще го направя) и след първата минута вече бях убедена, че това е лента на Уди Алън и отварях Гугъл, за да си потвърдя този факт и да прочета повече за филма.

Музите на Уди Алън са музи на няколко поколения. Даян Кийтън, Скарлет Йохансон, Кейт Бланшет, Ема Стоун… и още много красавици вдъхват живот на героините на Алън и се превръщат в неговата нежна армия от чаровни войници. Костюмите във филмите му са ненатрапчиво-елегантни. Персонажите – често прототипи на американския и европейски елит, сценографията – перфектна, диалогът – остроумен, жив, задаващ екзистенциални въпроси без особен драматизъм и някак между другото.

Гледайки „Почти нормален“ с невероятния Хоакин Финикс, се запитах: по колко различни начина би могъл да бъде заснет този сценарий? Финесът и лекотата, с които Уди Алън снима драми и трагикомедии, правят киното му толкова отличително. Само си представете как щеше да изглежда „Почти нормален“, режисиран от М. Найт Шалаян или Алфред Хичкок.

Ние в блога сме искрени фенове на американския режисьор и вероятно сме неспособни да бъдем напълно обективни спрямо творчеството му. Влюбени сме във „Вики, Кристина, Барселона“ и Пенелоне Круз, която взима Оскар за ролята си в него. Обожаваме фантастично-романтичния „Полунощ в Париж“, който ни среща с едни от най-големите творци на артистичния свят на XX век. Можем да гледаме десет пъти „Син Жасмин“, „На Рим с любов“ или „Ани Хол“.

Наздраве за Уди Алън и дано има сили за още прекрасно кино!

 

Автор: Белла Антова

 

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *